Grondbedrijf Zeewolde, een gevaar of een zegen ? Deel 1

Anno september 2018 zijn er genoeg aanleidingen om deze vraag te stellen.

In een eerder artikel adviseerde ik u om een goede rechtsbijstandsverzekering af te sluiten wanneer u bouwgrond of een huis aankoopt in de gemeente Zeewolde.

Het aantal rechtszaken en arbitragezaken in Zeewolde op het gebied van ruimtelijke ordening nemen snel toe. In de maanden juni-september 2018 waren het er voor zover mij bekend tenminste 10.Daarin maakt de gemeente mot met zowel bedrijven als bewoners.

Geschillen en conflicten die veelal zijn ontstaan vanuit wat ik zou willen noemen de tomeloze ambitie om als grondbedrijf  te willen scoren. Ten koste van alles wat staat voor kwaliteit.

Zelf zegt/schrijft het grondbedrijf daarover , dat ze opereren op het snijvlak van het toelaatbare. Ik zou zeggen van het ontoelaatbare.

Met name de laatste 4 jaar is bij dat grondbedrijf een ontwikkeling gaande  waarbij een aantal zaken op het gebied van betrouwbaarheid en integriteit negatief escaleren .

Er is in dit verband niet alleen sprake van vriendjespolitiek maar soms ook van bewuste fraude.

Dat vinden we terug in de vorm van intimidatie, omkoping of pogingen daartoe maar ook door inmenging van partijen als b.v sponsor in de lokale samenleving met als uiteindelijke doel daar financieel voordeel uit te verkrijgen.

Ik geef u een paar voorbeelden:

Een projectontwikkelaar krijgt een bouwperceel aangeboden , maar de voorwaarden passen hem niet. De voorwaarden worden ter zijner gunste(prijs) aangepast.

Een projectontwikkelaar laat het oog vallen op een aantrekkelijk bouwlokatie, maar  die is bestemd voor vrijstaande woningen. Het plan wordt voor hem aangepast maar nu voor de bouw van rijtjeswoningen en tegen een lagere grondprijs.

Als dank voor bewezen diensten werpt de projectontwikkelaar zich op als sponsor van lokale(sport) activiteiten.

En zo ontstaat de belangenverstrengeling waarbij het grondbedrijf een uiterst dubieuze rol is gaan spelen . In Brabant en Limburg weten ze daar alles van.

Die genoemde “aanpassingen”  gaan over grote bedragen van € 50.000,– tot € 200.000,– en meer , altijd ten voordele van de ontwikkelaar .

Een gevaarlijke ontwikkeling . En de gemeenteraad staat passief langs de kant .

Sipke Veenstra .

 

 

 

 

 

Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Voel je vrij om deze informatie te delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *