Crematorium en uitvaartcentrum van de baan

Een crematorium met een uitvaartcentrum op het Trekkersveld is definitief van de baan.

Uit de uitspraak van de Raad van State van 24 october (RvS201708170/1/A1) volgt , dat de Gemeente Zeewolde bij besluit van 8 februari 2016 de vergunning hiertoe terecht heeft geweigerd. De uitspraak is onherroepelijk.

Het hoger beroep van Grocon b.v. uit Hierden tegen deze weigering in verschillende bezwaar- en beroepsprocedures is na bijna 4 jaar procederen niet geslaagd.

De komst was in strijd met het bestemmingsplan en de tijdelijke beheersverordening. Een crematorium staat wel op bedrijvenlijst , maar een uitvaartcentrum en een urnenmuur niet. De gemeente Zeewolde heeft terecht daartoe een omgevingsvergunning geweigerd.

De Raad van State is met de gevestigde ondernemers en de Gemeente Zeewolde van oordeel , dat het Trekkersveld bestemd is voor met name bedrijven in de logistiek en de (zware )industrie in milieucategorie 3 t/m 5.

De Raad van State is ook van oordeel , dat de Gemeente Zeewolde terecht in haar beleidskaders een uitvaartcentrum in milieucategorie 1/2   meer vindt passen op een lokatie met een maatschappelijk karakter.

De ondernemers op het Trekkersveld kunnen nu weer gewoon verder met ondernemen zonder dat zij daarin door de komst van een mogelijk crematorium beperkt worden.

De eerste  reacties over hun uitbreidingsplannen zijn er al en de stemming in zijn algemeenheid is er opgelucht en weer positief !

Gezien het economisch perspektief acht ik de kans op alleen een technisch crematorium op deze lokatie nihil. De bereidheid van uitvaartondernemers om er gebruik van te maken ontbrak eveneens.

Inmiddels is op het bedrijventerrein de Vaart in Almere  een technisch crematorium van start gegaan.

Het is nu de taak van de Gemeente Zeewolde om voortvarend een nieuw bestemmingsplan Trekkersveld voor te bereiden  waarin de vestiging van een crematorium niet meer mogelijk is.

Onze strijd was lang en bij tijden hevig , leerzaam met zeer negatieve momenten, maar uiteindelijk met een positief resultaat.

Eendracht maakte macht en het verstand won , dat was het.

Sipke Veenstra

Uitspraak Raad van State 201708170/1/A1:

De volledige uitspraken zijn te vinden op : www.raadvanstate-uitspraken-crematorium zeewolde- 3 uitspraken in 3 gerechtelijke procedures.

 

 

Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Voel je vrij om deze informatie te delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *