De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Trekkersveld IV’ van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak staat “onvoldoende vast dat het bestemmingsplan uitvoerbaar is.”
Bron: Website Raad van State, gepubliceerd op 20 september 2023
Meta/Facebook
Eind 2019 heeft Meta/Facebook het voornemen geuit om een datacenter te vestigen in Nederland. De keuze is toen op het terrein in Zeewolde gevallen. De gemeente en Meta/Facebook zijn echter geen eigenaar van de gronden. Dat is de Staat. LTO Noord, Mobilisation for the Environment (MOB), Windpark Zeewolde, Stichting DataTruc en enkele inwoners van Zeewolde kwamen tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak, omdat zij van mening waren dat de uitvoerbaarheid van het plan onzeker was.
Uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan
Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak had de gemeenteraad op het moment dat hij het bestemmingsplan vaststelde “gerede twijfel” moeten hebben over de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. Er was destijds een overeenkomst gesloten tussen gemeente, provincie Flevoland en Polder Networks, maar de Staat, eigenaar van een groot deel van de gronden, was niet bij de overeenkomst betrokken. Op dat moment was het ook niet zeker dat de Staat de gronden zou verkopen. In juni 2022 heeft Meta/Facebook zich teruggetrokken uit het project. Zij bouwt daar dus geen datacenter meer. Dit bevestigt het oordeel dat “onvoldoende vaststaat dat het bestemmingsplan uitvoerbaar is”. Het bestemmingsplan bood die mogelijkheid ‘planologisch’ nog wel. Daarom vernietigt de Afdeling bestuursrechtspraak het bestemmingsplan in de uitspraak van vandaag.
Samenhang
Het bestemmingsplan maakte naast een datacenter de uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein ‘Trekkersveld’ mogelijk met ongeveer 35 hectare. De gemeente heeft eerder erkend dat “het niet kunnen realiseren van het datacenter gevolgen heeft voor de beoordeling van de effecten van het bedrijventerrein.” Vanwege de samenhang tussen deze delen van het bestemmingsplan heeft de Afdeling bestuursrechtspraak het hele bestemmingsplan vernietigd.
Lees hier het hele bericht en alle tekst op de website van de Raad van State