Geschil met het grondbedrijf en opnieuw naar de Raad van State, nu over slechte bouwgrond en kwelwater.

Dinsdag 2 april  diende  bij de Raad van State in Den Haag de bodemprocedure in het geschil tussen een akkerbouwer aan de Ossenkampweg en de Gemeente Zeewolde.

Een meervoudige Raad – 3 staatsraden en 2 juristen- luisterden in een 2 uur durende zitting naar de betogen van de betrokken partijen en hun adviseurs.

Zoals inmiddels gebruikelijk in de geschillen met de Gemeente Zeewolde , werd er weer volop gelogen .

Let wel : De ondernemer maakt uitdrukkelijk geen bezwaar tegen de komst van woningbouw in het plangebied , maar wil er wel gewoon kunnen blijven boeren !

Het geschil is ontstaan nadat de Gemeente Zeewolde een vergunning heeft aangevraagd en gekregen om 21 ha toekomstig woningbouwterrein  met 70 cm af te graven , te verlagen dus.

De motivatie van de Gemeente Zeewolde was verpakt in mooie bewoordingen alsof er sprake zou zijn van een grondverbetering . Die moest voorkomen dat er nog meer woningen in het bestemmingsplan Polderwijk last krijgen van wateroverlast ( water in de kruipruimte).

Van een grondverbetering bleek al snel helemaal geen sprake . Wel van een verslechtering De belangen van de toekomstige bewoners werden hierbij meteen onder de mat geveegd.

De  kleilaag bleek na ons laboratorium- onderzoek  waterdicht als beton te zijn. En er komt na de afgraving van de bovenste laag ook niks voor terug.

Een leeflaag zo hard en zo dicht dat er slechts 0,1mm tot 1 mm per etmaal van een regenbui in de bodem weg kan zakken.

Een bui van 30 mm doet er daarmee 30 dagen over om in de bodem weg te zakken.

Waterdichte kleilaag als bouwterrein na ontgronding . De barsten komen door de zon , maar die schijnt bij u straks niet onder de grond. De bruinverkleuring is ijzeroxsidatie.

Kortom opnieuw volop kans op wateroverlast in de toekomstige woonwijk Eilandenrijk , met ruimte voor 450 woningen.

De maatschappelijke gevolgen zijn niet te overzien . Verzopen tuinen , stank , schimmel , ondergelopen kruipruimte’s , slechte plantengroei . U herkent deze feiten uit het Horsterveld en het Bergkwartier en noem ze maar.

Nee , vanaf de eerste dag hebben we het gevoel  dat het motief , grondverbetering , niet deugde.

Wateroverlast op bouwterrein na ophogen met klei.

 

Al snel kwam de aap bij de gemeente uit de mouw. De vrijkomende klei bleek voor de gemeente prima geschikt als dijkbekleding en het Havenkwartier wordt ermee opgehoogd. Daar is deze “beton” natuurlijk helemaal niet geschikt voor.

Toekomstige bewoners van het Havenkwartier treffen er straks een dikke laag van 5 m van in de achtertuin. Het huis op palen en de tuinstoelen waarschijnlijk ook.

Gedurende het proces de afgelopen 2 jaar zijn door de gemeente  alle mogelijke argumenten aangevoerd.

Maar die zijn door de ondernemer aantoonbaar weerlegt en het tegendeel is bewezen .

De gemeente heeft de gevolgen van de ontgronding en de gewijzigde waterhuishouding  veel te rooskleurig  ingeschat en spartelt nu om er samen met de vergunningverlener , de Provincie Flevoland en de Omgevingsdienst Gooi-en Vechtstreek en Flevoland een draai aan te geven.

Overheden in het nauw begonnen elkaar te dekken , schorsingen en vergunningen werden aan de laars gelapt . We zagen het eerder bij de bouw van de sluis en de aanleg van de Blauwe Diamant.

Er was maar een doel :   financieel gewin ten koste van en over de rug van toekomstige bewoners en ondernemers in het plangebied.

De akkerbouwer meet nu met behulp van peilbuizen  de gevolgen van de ontgronding :

Een toenemende kwel , een te slechte waterkwaliteit om te kunnen beregenen en een te hoge grondwaterstand ter plaatste van zijn akkerbouwpercelen.

Schadelijke gevolgen voor de ondernemers en een bedreiging voor hun toekomst.

En de belangen van de toekomstige bewoners ? Die hebben hier in dit plangebied Eilandenrijk A en B niks in te brengen .

En de gemeenteraad ? Die weet van niks , stelde ook geen vragen en dat wil het grondbedrijf van Zeewolde graag zo houden.

Uitspraak binnen 6 weken ,  er is geen beroep mogelijk.

 

Bron; Sipke Veenstra

 

 

Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Voel je vrij om deze informatie te delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *