Facebook kocht ergens anders grond voor datacenter toen kritiek in Zeewolde steeds harder begon te klinken

Facebook kocht ergens anders grond voor datacenter toen kritiek in Zeewolde steeds harder begon te klinken.

Als het datacenter in Zeewolde niet door kan gaan of langer gaat duren door randvoorwaarden en twijfels van de rijksoverheid, heeft Meta/Facebook nog meer ijzers in het vuur. Onlangs kocht de datagigant 212 hectare grond in het Deense Esjberg om daar een hyperscale datacenter te bouwen. Laat het bedrijf Zeewolde schieten?

Bron: De Stentor, door Teake Dijkstra 26-12-21

Facebook heeft Zeewolde niet voor niets uitgekozen als nieuwe vestigingsplaats voor het vierde datacenter in Europa, maar de datagigant zit niet vast aan welke gemeente dan ook, stelde het bedrijf eerder al. Het hoeft niet eens in Nederland te zijn.

Zweden, Ierland, Denemarken, Nederland?
In Amerika staan op dit moment veertien Facebook-hyperscales en één in Singapore. In Europa bouwde het bedrijf afgelopen jaren drie van die grote datacenters voor eigen gebruik. De eerste staat in Luleå in het noorden van Zweden (2013). Sinds 2016 draait het datacenter in Clonee in Ierland. In Odense in Denemarken – in Zeewolde steeds genoemd als voorbeeld – werden de eerste twee datahallen eind 2019 in gebruik genomen.

Op alle drie locaties heeft Meta inmiddels extra grond bijgekocht om het aantal serverhallen uit te breiden.

Voor de vierde hyperscale in Europa had Facebook het oog laten vallen op Zeewolde, maar dat is een lang proces. Het gemeentebestuur werd al in 2019 in het geheim benaderd, de plannen werden voor het eerst geopenbaard in juni 2020 en de bouw zou beginnen in het tweede kwartaal van 2021. Dat is nog niet gebeurd.

Elf voor, acht tegen
Ondanks veel bezwaren, twijfels en gemor in de landelijke politiek stelde de gemeenteraad vorige week het bestemmingsplan vast dat de bouw van het datacenter mogelijk maakt, met elf stemmen voor en acht tegen. Dat het om Facebook gaat was pas eind november bekend gemaakt.

Of de datareus de plannen doorzet en gaat bouwen in Zeewolde hangt mede af van de verdere procedures. De protesten zijn nog niet verstomt en de Eerste Kamer besloot deze week dat het deel van de benodigde landbouwgrond dat nu nog eigendom is van het Rijk niet mag worden verkocht voor een datacenter.

Andere locatie
Inmiddels is het bedrijf al wel bezig met een andere locatie. Terwijl de tegengeluiden in Zeewolde steeds harder begonnen te klinken, kocht het bedrijf half oktober 212 hectare grond in Esjberg voor een datacenter. Deze plaats ligt aan de westkust van het schiereiland Jutland in Denemarken, hemelsbreed zo’n 125 kilometer van Odense.

Daarmee keert Facebook terug naar de plek waar in maart 2019 afscheid van was genomen. Na een jaar ‘extensive research’ was het bedrijf ‘ondanks de vele voordelen’ tot de conclusie gekomen dat ‘the site is not the right location for our next data center in Europe’.

Goodbye, hello
Terwijl het gemeentebestuur van Esjberg teleurgesteld achterbleef kreeg Zeewolde datzelfde jaar bezoek van Facebook.

De burgemeester van de Deense stad met 71.000 inwoners reageert nu enthousiast in de media op de grondverkoop aan de Amerikanen. De gesprekken van destijds worden voortgezet.

Of de terugkeer van Facebook naar de plek die eerder was afgeserveerd als ‘de goede locatie voor het volgende datacenter in Europa’ te maken heeft met de tegenwerking in Nederland rond het geplande datacenter in Flevoland blijft onduidelijk.

Gelijktijdig
Na vragen van de Stentor hierover bij Facebook Benelux en Facebook Scandinavië komt er een reactie van Facebook uit Austin in Texas. Woordvoerder Melanie Roe gaat niet in op de vraag of er een relatie is tussen de hobbels in Zeewolde en de terugkeer naar de plek die drie jaar geleden nog ongeschikt werd bevonden.

Locatieselectie en -ontwikkeling is een meerjarig proces waarbij rekening wordt gehouden met een aantal factoren’’, meldt Roe. ,,We ontwikkelen gelijktijdig een aantal sites over de hele wereld, zodat inspanningen en resultaten op elke locatie onafhankelijk zijn van andere locaties.’’

Ook voor Esjberg geldt overigens dat Facebook nog geen definitief besluit heeft genomen over wel of niet bouwen.

 

Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Voel je vrij om deze informatie te delen

1 reactie op “Facebook kocht ergens anders grond voor datacenter toen kritiek in Zeewolde steeds harder begon te klinken

  1. Ik hoop dat Meta inderdaad Zeewolde laat schieten maar het kan ook een afleidingsmanouvre of het volgende data trucje zijn? Maar als ik het positief benader: Meta wil weinig weerstand, als dat een belangrijke factor is bij hun definitieve locatie keuze dan is deze grondaankoop in Denemarken een mooi bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *