Beste Bosruiterweg, hoe gaat het nu met je?

by 

De druppel-foto 1.

Beste Bosruiterweg, hoe gaat het nu met je?

Met mij gaat het goed , maar over jou wordt de laatste tijd wel veel kak gesproken.

Jij en en ik kennen elkaar al een tijdje en we waren zeker niet altijd vrienden.

Dat komt omdat je veel langer bent dan breed. En je liet me oneindig lopen .

Als Bosruiterweg trof ik je aan in je pure vorm . 3,50 meter breed en 5600m lang.

Dikwijls heb ik je opgemeten , maar je veranderde zonder koppig te zijn niets aan de maten.

Je  was als weg een belangrijke schakel in de aanvoer van o.a. graan naar de silo’s op het Trekkersveld. Nu ben je soms de racebaan voor arbeidsmigranten die zich vervelen of voor jongelingen die op hun fiets op weg zijn naar de kip of de hagelslag die ze in moeten pakken.

Ik leerde je kennen in 1975 toen de Dienst der Zuiderzeewerken vond dat je toe was aan een asfaltlaag. Hier wat dunner, daar wat dikker en soms bij de brug extreem dik omdat dat ons beter uitkwam.

We hebben er later samen nog hartelijk om gelachen toen de gemeente dat dikke asfalt met het zweet op het het voorhoofd probeerde te slopen.

Aan het eind van de Bosruiterweg op de kruising met de Adelaarsweg maakte ik deze foto van de verkeersdruppel (foto 1). Die druppel  is net zo oud als de weg zelf .Grondwerkers Dirk Drost en Harm Jan Holtland plaatsten de leiconblokken waarmee ze de druppel maakten snel en vakkundig.

Niemand durfde daarna nog iets aan het model te veranderen.

 

De meeste moeite had ik destijds met je enorme lengte .De vrachtauto’s met asfalt vanaf de asfaltmolen Trekkersveld moeten over een grote afstand achterwaarts naar de asfaltmachine. En ik voorwaarts om de piketten te zetten en de draad te spannen.

Ja , je hebt het goed gezien , de gemeente heeft er nu extra verbredingen bijgemaakt. Dat is voor de arbeidsmigranten die de “andere kant “op rijden. Waarheen zeg je ? Nou dat weten ze bij de gemeente Zeewolde niet.

Het “ Polenhotel” is stiekem een groot regionaal opvangcentrum geworden Het zette Zeewolde op de kaart als “ Polenhoofdstad “van Nederland, ik hoor ook dat er nu ook extra opvang aan de Marsweg en omgeving voor migranten wordt geregeld. Integreren heet dat ofzo. Maar waar ze werken, dat weet niemand.

Of beter gezegd,  dat willen ze bij de gemeente Zeewolde niet weten . Tenminste dat schrijft een te lang ingehuurde ambtenaar  van ‘t Wout in een verweerschrift. “Hoofd ruimte “, is zijn functie. Als ik naar Zeewolde kijk zie ik echter alleen meer en meer “onthoofde ruimte”

Die bewuste ambtenaren zijn te bedonderd om te registeren. Nee , ambtenaren zijn hier niet de baas , dat is de gemeenteraad , maar het is nu wel opnieuw duidelijk dat ambtenaren hier in Zeewolde de dienst uitmaken.

Die bewuste ambtenaren zeggen dat ze niet weten hoe ze op aantallen  moeten controleren. Bovendien vinden ze het te veel werk. Dat hebben ze jaren lang ontkent, maar dankzij Artikel 36 vragen van Cees Steijger van Liberaal Zeewolde staat hun bekentenis nu op papier.

Inlijsten die bekentenissen heb ik gezegd.

In een verweerschrift tegen een recente uitbreiding van de arbeidsmigranten vergunning met nog eens 300 bedden bevestigd van’t Wout als “hoofd ruimte”nog eens zijn onwil om te controleren. Hij bevestigd daarin ook , dat de riolering /persleiding waar zoveel over te doen is geweest en waarover de Raad van State een vernietigende uitspraak tegen de Gemeente Zeewolde deed  , toch niet van de gemeente is.

 

Nee niemand weet waar die arbeidsmigranten werken, nou ja niemand. Ver weg , want ze gaan met de auto op alle tijden van de dag. Ook als jij slaapt ja. Zij leven hier in kleine ruimte’s , zeg maar 4 of 6 man/vrouw samen in een containerkeet .

Ophokken noem ik dat . Ze betalen flink huur ook , ca € 100,– in de week.

Nee het is daarvoor alleen logies , geen ontbijt.

Ja er zijn ook meisjes en vrouwen bij . Nee die slapen niet altijd apart. Soms moeten ze vluchten naar het schuurtje of een andere  veilige plek .

Wie of het spulletje daar dan controleert vraag je.

Nou niemand . Dat zou een BOA moeten doen.

Maar hier in Zeewolde is dat op die plek een Bewust Onvindbare Ambtenaar .

Die zijn druk aan de andere kant van de weg met hun “arrestatieteam”. Je hebt ze vast wel eens voorbij horen komen . De slotenmaker komt als laatste . De nieuwe sleutel van je eigen recreatiewoning kun je daarna bij Gorter en Co persoonlijk ophalen. Maar je moet wel eerst op pijnbank , dat begrijp je wel. Aan de leugendetector wordt lastig , want die is al doorlopend in gebruik.

Maar even terug . Wij kennen die mensen ook niet . Het zijn buitenlandse arbeidsmigranten die hier het vuile werk komen doen . Nee geen mensen  meer uit het dorp , de Veluwe , Friesland of Overijssel. Die willen logies met ontbijt voor dat geld.

 

Ja je hebt gelijk , ik zou je nog vertellen over die verbredingen . Dat moest omdat er meer verkeer over komt . Terwijl het groot-landbouwbedrijf en de boeren  zijn verdwenen en de boompjes bomen zijn geworden om zo samen recreatieterrein te kunnen vormen , zijn erbij  jou als  Bosruiterweg 14-16 een hotel met 600 bedden en 120 stacaravans bij gekomen. Allemaal met alleen logies. Nee en niet om te recreëren , dat kan aan die kant van de weg even een poosje niet.

Logies voor uitsluitend tijdelijk verblijf volgens Gorter en Co en volgens de vergunning. Je mag daar in dat hotel namelijk ook niet permanent wonen.

Best veel hoor Bosruiterweg , ze hebben samen 1171 bedden . Alleen logies he. Inclusief de “tweekappertjes”. En allemaal 1 prijs , dat spreken ze denk ik ook af met elkaar of zo.

De gemeenteraad van Zeewolde kan het al lang niet meer volgen en hun ambtenaren willen er niet controleren . Bang denk ik. Bang voor de feiten dan he. Zij weigeren te handhaven op de voorwaarden die de gemeenteraad eerder in de vergunning en een convenant heeft vastgelegd .

van’t Wout ( hoofd ruimte) en Vos ( strategisch jurist) van de gemeente Zeewolde vinden dat handhaven ruimtelijk niet relevant, schrijven ze in een verweerschrift.

Die jagen liever een oude weduwe uit haar recreatiewoning …, om daar vervolgens een beste reprimande van de Raad van State voor te krijgen en de rekening.

Volgens een ingewijde stuurde de gemeente onlangs een rekening van € 238.000,– naar de pandjesbaas. Ja , die.  Eerst als handhavers 3 jaar  de andere kant opkijken en dan een bon schrijven.

De rekening van dat handhaven is inmiddels opgelopen richting de 3 miljoen en die moeten wij dan als Zeewoldenaren met mekaar betalen . Nee de salarissen gaan ook door.

Minister Slob , het FNV, de Christen Unie , de SP en de PVV gingen zich met de moderne slavernij aan jou Bosruiterweg  bemoeien . Zeewolde haalde opnieuw in negatieve zin het nieuws dankzij die moderne slavernij.

Toen was het voor de (loko)burgemeester Prins veeeel te laat om te zeggen dat ze van niks wisten. De minister schreef pas nog wel ,  dat we nu de bende ook zelf maar op moeten ruimen.

Beste Bosruiterweg, ik weet ook niet of het daar bij jou wel zo kan blijven. Die jonge mensen slapen als moderne slaven met z’n allen in een Natura 2000 gebied met allemaal tijdelijke vergunningen . Die eerste vergunningen verlopen in 2020. En er is ook nog zo iets met stikstof  en zo.

Het wordt wel een lang verhaal Bosruiterweg  en geloof me , overal zit kak en bedrog.

Die arbeidsmigranten kunnen zich nu opeens toch inschrijven in Zeewolde. Voor burgemeester G.J.Gorter was dat altijd nogal een dingetje . Maar dat toneelstukje kan ook voor de schijn geweest zijn natuurlijk.

Bij de Art.36 vragen en antwoorden staat hoe het werkt. Er staat niet , waarom de gemeente het eerder verbood.

Het had denk ik te maken met het bestemmingsplan of met aanspraak op sociale voorzieningen , een school, openbaar vervoer . Gorter was daar altijd heel stellig over. Inschrijven in het BRP register in Zeewolde konden deze mensen niet , want in hun land van herkomst was het hoofdadres ofzo.

Het heeft misschien toch een beetje te maken met de omgevingsvergunning . De arbeidsmigranten hebben namelijk hun domicilie in hun thuisland volgens G.J.Gorter .

Bovendien ziet die vergunning toe op logies voor tijdelijke arbeidsmigranten  die hier seizoenswerk komen doen. Dat zijn niet mijn woorden Bosruiterweg , maar die van G.J.Gorter. Jij voelt natuurlijk wel elke dag dezelfde bandensporen. Vroeg, vroeg, soms te hard , soms met drank , soms in een wedstrijdje. Men zegt dat permanente bewoning in zo’n stacaravan of zo’n container ook niet mag. Dan snap ik wel beter , waarom de gemeente Zeewolde daar niet wil controleren en handhaven.

Je voelt het nu zeker wel aankomen beste Bosruiterweg , willekeur , discriminatie intimidatie , zware laarzen aan de ene kant van de weg en beide oogjes stijf dicht aan de andere kant van de Bosruiterweg.

Dat zou natuurlijk ook te maken kunnen hebben met geld .

Het is geloof ik zo Bosruiterweg dat elke gemeente geld krijgt uit het Gemeentefonds , b.v om jou als weg te onderhouden. De peildatum is meen ik 1 januari van elk jaar. Hoe meer inschrijvingen in het BRP( Burger Registratie Persoons-register). hoe meer geld voor de gemeente. De grens van 24000 inwoners is geloof ik ook nogal belangrijk voor meer salaris voor de burgemeester en wethouders.

 

Knappe koppen bij het CBS , waar al die inschrijvingen van de gemeente terechtkomen  , bevestigen mij dat inschrijvingen in het BPR recht geven op ca €1365,– p.p. per jaar uit het Gemeentefonds. Maar de vraag is of dat overheidsgeld ook voor arbeidsmigranten  bestemd is die hun domicilie hier niet hebben en hier geen belasting betalen . Zelfs geen rioolbelasting.

Toch wel een beetje vreemd Bosruiterweg, zeker als je niet weet hoeveel mensen daar verblijven , je dat als gemeente ook niet wilt controleren . maar wel hun inschrijvingen in het BPR en mogelijk  € 1,5. miljoen per jaar uit het Gemeentefonds onterecht opstrijkt ?

Opeens is namelijk de gemeentelijke begroting voor 2020 op orde , vanwege onverwachte meevallers, schrijven  B&W……..

Sipke Veenstra.

Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Voel je vrij om deze informatie te delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *