Natte voeten

Het  grondbedrijf van de gemeente Zeewolde is opnieuw onderwerp van een discussie geworden. Namelijk die over grond. In dit geval gaat het daarbij over grond als bouwstof, zwart zand zoals sommigen het noemen.

De gemeente heeft een vergunning aangevraagd om aan de Ossekampweg 21 ha land af te graven. Het perceel tussen de Ossekampweg en de Zeewolderdijk. ( zie foto)

De gemeente is al geruime tijd eigenaar van dit land, met als toekomstige bestemming woonbuurt Eilandenrijk A en B.

De ontgrondings-aanvraag is op een aantal onderdelen opmerkelijk , omdat er geen milieu- effect -reportage wordt uitgevoerd.

Bij een oppervlakte van 25 ha is dit vereist. Slimmigheidje misschien ?

Natuurlijk heeft de afgraving tot 70 cm diep , direct effect op het milieu.

21 ha is 210.000 m2 , goed voor de productie van (21x 60 ) ca 1200 ton aardappels of (21 x60)ca 1200 ton uien per jaar.

Daar kunnen 22400 inwoners van Zeewolde  een jaar lang van eten !

Een weinig duurzame actie van Zeewolde , die als gemeente duurzaamheid hoog in haar vaandel heeft staan .

Niet alleen wordt de waterhuishouding in het gebied , maar ook in de directe omgeving direct beïnvloed door de gewijzigde bodem , zo zal de aanwezige drainage haar functie verliezen en de ontgronding zorgen voor meer kwelwater in het gebied.

Het terrein van 21 ha dat na de afgraving 60-70 cm lager achterblijft is tenminste 5 jaar niet meer geschikt voor de teelt van enig landbouwgewas zoals aardappels, suikerbieten of uien ,omdat deze nu gepoot moeten worden in ongerijpte klei.

Een klein beetje boerenverstand leert , dat sinds de drooglegging van Zuidelijk Flevoland  dat niemand is gelukt.

Daarbij zal het gebied opnieuw moeten worden voorzien van een nieuw drainagestelsel met andere waterbouwkundige voorzieningen . En dan nog is het de vraag of er ooit kan worden geoogst.

Maar we gaan er toch huizen bouwen zult u zeggen . Maar wanneer ? In 2028-2030 ?

Knappe koppen bij het grondbedrijf hebben hun motivatie verpakt in een wel zeer doorzichtige smoes : de af te graven grond /klei is toevallig te gebruiken als bekleding voor de om te leggen Zeewolderdijk en toevallig ook geschikt om er de woonwijk van het Havenkwartier mee op te hogen. Toevallig.

Een externe adviseur schreef het zo mooi op in een rapport :

” Ten behoeve van de ontwikkeling van de nieuwe woonbuurten is het noodzakelijk dat ontgraving plaatsvindt om de grond te verbeteren. De onderlaag waarop wordt gebouwd, bestaat namelijk uit erosie klasse 1 klei. Die is zo waterdicht dat er waterplassen onder de woningen komen te staan.” (-Water in de kruipruimte staat hier dus-.SV)

Vraag; Heeft u ooit bij een boer gedurende het  jaar water op zijn land zien staan ?  Ik niet , maar wel in kruipruimtes van woningen . En altijd nadat in opdracht van het gemeentelijke  grondbedrijf datzelfde bouwland gereed voor woningbouw is gemaakt. Nou ja, gereed?

De gemeente Zeewolde heeft het probleem van water in de kruipruimte altijd onderkend en de gevolgen afgewimpeld op haar bewoners . Ik schreef eerder over de oorzaak en de oplossing: Het bouwterrein ophogen met zand.

“Het project kan niet worden gerealiseerd met een gesloten grondbalans. De klei die vrijkomt zal worden toegepast in de nieuwe dijk die om het Havenkwartier wordt aangelegd. Het materiaal dat vrijkomt in fase 2 wordt gebruikt om Havenkwartier Zuid op voldoende hoogte te brengen ” Einde citaat , bron RHO adviseurs201704.28

Waar het feitelijk om draait , is dat er een dringend tekort is aan grond als bouwstof. Het grondbedrijf  wil doen voorkomen alsof de vrijkomende grond/klei geschikt is als categorie 1 klei.

Dat valt zeer betwijfelen , de klei uit de omgeving Zeewolde voldeed namelijk nog nooit  aan de geschiktheidseisen voor zgn. dijkenklei .

Een uitgebreid rapport uit 2013 van bureau Arcadis over dit gebied is daar duidelijk in.

  • -Ongeschikt-

Nog meer opvallend ; In het woongebied Eilandenrijk  wordt de grond afgegraven omdat het ongeschikt is , maar in de woonomgeving Havengebied , wordt het bouwterrein er mee opgehoogd !

En wanneer staan de werkzaamheden gepland denkt u ? ; Vanaf november 2017 t/m februari 2018 met ca 10.000 voertuig-bewegingen over het (natte)bouwland.

Kort gezegd : met veel smoezen en kletspraat van het grondbedrijf opnieuw een poging om op korte termijn geld( lees -zand) te besparen , waarvan de gevolgen op langere termijn niet zijn te overzien .

Wie een gat graaft voor een ander , bezorgt die ander in dit geval natte voeten.

Wordt vervolgd.

Bron; Sipke Veenstra

Bron ; Rho adviseurs , rapport aanmeldingsnotitie Eilandenrijk

Bron ; rapport Arcadis 2013 Havenkwartier e.o.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Voel je vrij om deze informatie te delen

1 reactie op “Natte voeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *