Langs de straat-deel 8- “de Tulp” en de “Blauwe Diamant”

Over de vorm van het eiland is meer geschreven , dan over de aanlegkosten ervan.

Tot nog toe bedragen die ruim €  3 miljoen , daar komt  ca € 150.000, — bij voor het onderzoek naar explosieven in het zandwingebied .

Nee , en dat was ook niet allemaal subsidie.

De gemeente melde , dat ze “een gunstige deal” met de  vertrokken aannemer hebben gesloten. Prima bedrijf overigens.

Als we zijn stagnatieschade, oplopend tot € 20.000,– per dag, en het extra werk globaal berekenen , zou het beschikbare budget van € 3 miljoen voldoende kunnen zijn geweest.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De “Omega “aan het werk met de opspuiting van de “Tulp”

Maar concreet moet er nog steeds 272.000 m3 zand uit het wingebied worden gehaald , om het eerder gestaakte project af te kunnen maken.

Daarvoor moet er een nieuwe aanbestedingsprocedure worden opgestart . En de extra kosten voor voorbereiding en toezicht niet te vergeten. Samen lopen die makkelijk op tot 20% van het te maken werk.

Bij elkaar bedragen de meerkosten voor het werk ca € 1.350.000 ,– nog zonder de te maken  basisfaciliteiten op de Tulp , zoals aanlegsteigers , water, stroom, riolering , 145 m1 stalen damwand enz. Telt u daar nog maar vlot € 300.000,– extra voor bij.

De totale aanlegkosten van de Tulp komen daarmee op  € 4.650.000,– .

Dat is ruim € 1.500.000,– boven het budget.

Daarvoor hebben we dan wel het Lanterstrand gereed . Het nieuwe strandje ter hoogte van het Bergkwartier .De begrenzing ervan is al zichtbaar in de vorm van een soort kleine strekdam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Het kraanschip maakt het eind van het Lanterstrand zichtbaar met zand van “elders”

P1020932ca 225.000 m3 van het vrijgekomen zand zou gebruikt kunnen worden voor de omlegging van de Zeewolderweg.

De omlegging van deze weg cq de dijk is  800 m1 lang en zal gemaakt moeten worden als een echte “buitendijk “, die aan alle eisen voldoet.

Destijds , in  2003 raamde ik de totale aanlegkosten (incl. een sluis  )van “de Blauwe Diamant op 35-40 miljoen gulden , € 16-€ 18 miljoen euro

Tot nu toe is ca  € 12,5 miljoen aan het project uitgegeven.

Voor onderdeel 13 , de sluis en de omlegging van de dijk , raamde ik destijds € 7,5 miljoen. Daarmee komen de aanlegkosten  van de “Blauwe Diamant” nu op € 20.000.000,– , zegge 20 miljoen euro.

Tot nog toe is ca € 1.500.000,– subsidie voor het  project ontvangen.

De plannenmakers in de politiek, riepen destijds dat  ‘de Blauwe Diamant” de Zeewoldenaren geen cent gaat kosten .  Maar alle cijfers erover zijn onlangs ” strikt geheim “ verklaard.  Dat geeft te denken .

 

 

Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Voel je vrij om deze informatie te delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *