Bureau Bing en de zonneparken

Het door de gemeente Zeewolde ingehuurde bureau Bing heeft het onderzoek naar eventuele  integriteitsproblemen bij de planvorming en besluitvorming over het mogelijke zonnepark aan de Groenwoudseweg bij de gemeente en een aantal betrokken bedrijven afgerond.

Het is een lijvig , diepgravend en goed leesbaar rapport geworden van ca 80 pagina’s.

Bing bracht uitgebreid de gang van zaken rondom de planvorming en de besluitvorming in beeld en (ver)hoorde de betrokkenen .

Die betrokkenen beantwoorden vragen maar leden hier en daar ook flink aan geheugenverlies.

Rode lijn door het rapport is de betrokkenheid van een gemeenteraadslid in een adviescommissie , een verantwoordelijk wethouder en een energieleverancier.

De vraag is : Bestaat toeval ?

Het rapport is via onderstaande in te zien op de website van de Gemeente Zeewolde: Klik hier om de rapporten bij de raadsvergadering 4 februari 2021 in te zien.

Er is in Zeewolde veel weerstand tegen de komst van een zonnepark van 7 ha aan de Groenewoudseweg.

Bezwaarmakers stapten met  2500 handtekeningen naar de rechter, maar die verklaarde recent hun bezwaren niet ontvankelijk vanwege hun woonafstand tot de locatie. Zij tekenen beroep aan tegen deze uitspraak.

Maar er zijn meer bezwaarmakers  in de omgeving waarin de rechters nog uitspraak moeten doen.

Saillant detail : in het zonnepark komen  recreatie -en speelvoorzieningen , maar parkeerplaatsen en toiletvoorzieningen ontbreken volledig.

Het geplande zonnepark aan de Bosruiterweg van 6 ha loopt eveneens via de rechtbank.

In dit geval treft de gemeente -Defensie als zeer geduchte tegenstander tegen de zonnepanelen.

Defensie is  eigenaar van het voormalige zenderstation aan de Roerdompweg en verwacht hinder en overlast  van (de reflectie van) de zonnepanelen.

De Raad van State heeft de gemeente inmiddels opgedragen om met beter verweer te komen alvorens hierin uitspraak te kunnen doen .

Landelijk is er meer en meer verzet tegen grootschalige zonneparken, recent verscheen in de Stentor een uitgebreide reportage rond dit onderwerp:
Zie: https://www.destentor.nl/economie/buitenlandse-investeerders-gaan-er-vandoor-met-miljoenensubsidies-en-winst-van-zonneparken~a3f41bf9/

Of lees het artikel in dit PDF document.

 

Redactie Ons Zeewolde.

 

 

Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Voel je vrij om deze informatie te delen

1 reactie op “Bureau Bing en de zonneparken

  1. En weer staat Zeewolde voor een bestuursrechter!
    Kunnen wij te weten komen hoeveel euro s er worden weggesmeten van ons gemeensschapsgeld aan rechtzaken welke ook nog vaak eindigen bij de Hoge Raad? Een zeer kostbare rit… Volgens ons kunnen, met een beetje beter beleid, overleg, luisterend oor en zorgvuldiger optreden van de ambtenaren, de vele rechtzaken voorkomen worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.