100 Flats aan de Zuiderzeeweg.

Als het aan de gemeente Zeewolde ligt , wordt komend jaar begonnen met de bouw van ca 100 flats op een terrein begrenst door de gracht  , de Sphinx , de Zuiderzeeweg en de Horsterweg .

Tenminste 3 projectontwikkelaars hebben daartoe een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. Die vergunningsprocedures lopen  nog.

Waren we met z’n allen blij met de uitbreiding van de Sphinx en met de bouwhoogte van 3 woonlagen , dat wordt met de bouw van ” de Marken ” een beroerder verhaal.

Een projectontwikkelaar heeft van het grondbedrijf van de Gemeente Zeewolde een restkaveltje gekocht tussen de Zuiderzeeweg en de gracht. ( zie foto). van ca 1000 m2Bouwlokatie ” de Marken” aan de Zuiderzeeweg

Op het terrein worden 2 woontorens gebouwd bestaande  uit 4 woonlagen en een parkeergarage. Geschatte bouwhoogte ; 15 m1. Er komen 16 appartementen in met een verkoopprijs van € 380.000,– tot €  440.000,– per stuk.

De appartementen komen deels te staan in een belangrijk afvoerkanaal voor het centrumgebied . De afvoercapaciteit van dit kanaal wordt daardoor met ca 40 % verminderd . Kans op natte voeten dus bij stevige regenval voor de overige bewoners van het plangebied .

De gemeente maakt met de verkoop van deze bouwgrond een vette winst.De verkrijgingsprijs van de grond was destijds ca € 7.250,– , de geschatte opbrengst voor de gemeente is nu ca € 725.000,–. 100 x meer dus. Het kadaster geeft nog de exacte cijfers..

Om de bouw van deze appartementen mogelijk te maken heeft de gemeente Zeewolde het omgevingsplan al vast eventjes gewijzigd.

Bouwen op deze lokatie en tot deze hoogte van ca 15 m1 kwam namelijk in de eerdere planvorming helemaal niet voor.

Bezwaarmaken tegen de bouwplannen kan nog , na het verlenen van de omgevingsvergunning.

Ik las nog een jammerlijke motivatie van een ambtenaar : “Om het deel van de Zuiderzeeweg meer bij het centrum de betrekken worden 2 bouwvlakken toegestaan “. Hoe bedenk je het.

En de flats ? Voor € 440.000, — wilt u natuurlijk niet in een flat wonen maar in een ( te duur)appartement.

Enige  relatie tussen de kostprijs en de verkoopprijs ? Ik zie hem niet meer.

Mijn conclusie : prima architect , prima aannemer , eeuwig negatieve uitstraling op het centrumbeeld en een aanslag op de ruimtelijke ordening.

In ruil voor grof geld is hier in dit dorp alles mogelijk .

Het werk van het gemeentelijk grondbedrijf vormt steeds vaker een direct gevaar voor de ontwikkeling van Zeewolde.

Wordt vervolgd.

Sipke Veenstra

 

Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Voel je vrij om deze informatie te delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *