Krieties, deel 1

Als inwoner van Zeewolde, ben ik natuurlijk trots , dat ik in ‘de duurzaamste gemeente van Nederland’ woon. Maar enig naspeurwerk gaf me toch een wat raar gevoel (dat had ik toch al)…

Het blijkt dat Zeewolde die titel met nog 9 andere steden en dorpen moet delen.0.a Putten, Nunspeet, Vlieland enz. De onderlinge verschillen waren blijkbaar klein, dus alle 10 dan maar een eerste prijs!

Ja ,mooi,  zo kan ik het ook.

Automatisch ga je  dan verder lezen in de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester zoals deze integraal in “Blik op Zeewolde” is te vinden.

En al snel vroeg ik om meer krieties .

Krieties ? Da ben-t van die ding’n waer ai’ mit op’t bord skrieft.

Ik trof erin de slogan “Zeewolde de plaats van je leven” en “het geheim achter de dijken” en toen was mijn belangstelling pas echt gewekt.  Inmiddels was ik met de laarzen aan de nieuwe voordeuren opnieuw aan het tellen! Volgens burgemeester Gorter zijn er het afgelopen jaar (2017) 200 huizen gebouwd.  Daarvan mis ik er 128 . Rara.

Op 2 juni  2018 is het 50 jaar geleden dat Zuidelijke Flevoland is droog gevallen.

Nou ja bijna , op de Polderwijk in Zeewolde na .

Ik las er ook , dat deze gemeente er vanzelfsprekend veel aan doet om daar waar mogelijk een bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van het dorp. Mooi gesproken?

Of is dat als gemeente wellicht gewoon  je belangrijkste kerntaak!

Maar ik zag dit jaar opnieuw geen lokale ondernemers of aannemers bij de groei of de instandhouding van deze gemeente ! Lag dat aan hen , nee natuurlijk niet ! Sterker nog , ze zijn inmiddels failliet, naar elders vertrokken, of ze hebben Zeewolde als klant domweg gedumpt. Het gevolg van een falend lokaal overheidsbeleid of van cliëntelisme.

En nu niet  janken , dat je als gemeente onderdeel bent geworden van “Meerinzicht” de samenwerking tussen Zeewolde, Harderwijk en Ermelo.

“Duurzaam” komt nu uit Raalte , Doesburg , Delfzijl en Verweggistan, maar niet uit Zeewolde.

Ik kreeg via de Bedrijfskring Zeewolde, wel een uitnodiging om het geheel binnen budget van 2,5 miljoen gerestaureerde gemeentehuis te komen bekijken . Die uitnodiging zou dan ook de enige betrokkenheid van lokale ondernemers bij dit gemeenschappelijk bouwwerk zijn. Dus ik ging niet.

Hoefde ik mij ook niet te ergeren, dat de tijdelijke huisvesting in de bibliotheek ook nog eens  €260.000,– ( 2000m2 x € 130,– per jaar) heeft gekost. Buiten het vergaderen in de LUX om ,ook nog..

Ik las erin, dat  dit jaar 6 ha bedrijventerrein is verkocht, maar het is mij nog onduidelijk aan wie …

Ja, en dan die kwestie van die voordeuren.  Ik telde en….belde met het CBS en de Provincie Flevoland , wachtte af en melde mij bij de volgende bijeenkomst. Het werd nog gekker.

Wordt vervolgt.

Sipke Veenstra

 

Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Voel je vrij om deze informatie te delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *