Krieties , deel 2

En het werd nog gekker:

Zaterdagmorgen maakte ik met een aantal belangstellenden een rondwandeling  door de nieuwbouw van Zeewolde. De gesprekken gingen niet over koetjes en kalfjes.

Maar wel over wateroverlast , dood groen , mandeligheid, parkeren, ambtelijke willekeur en de gevolgen van verdichting in de woongebieden .

Met als doel hogere inkomsten voor het grondbedrijf en een lagere kwaliteit van de woonomgeving voor de bewoners .

Kortom, het grondbedrijf is in Zeewolde de baas geworden en dicteert.

Niemand weet wat zich daar afspeelt. Bijna niemand. De gemeenteraad staat buitenspel.

Ik zou daarom willen pleiten voor het instellen van een rekenkamercommissie , die  structureel toezicht uitoefent op dat grondbedrijf.

Toezicht dat het grondbedrijf (met succes)al 20 jaar weet te voorkomen.

De provincie Flevoland plaatste Zeewolde in 2017 terecht onder toezicht , code oranje, omdat de prognoses wat al te optimistisch waren.

De gemeente voorspelde 150 woningen in 2017 , burgemeester G.J.Gorter dikte dat cijfer nog eens aan naar 217 woningen. Ik telde zaterdag 72 nieuwe voordeuren . Dat zijn er 145 minder.

Ruim 6 ha bedrijventerrein verkocht in 2017. Borstklopperij. Ruim 2,5 ha daarvan is  verkocht op maandag 28 november 2016 aan King Non Woven .bron; internet.

Netto verkoop; ruim 3,5 ha bedrijventerrein en euro’s voor het grondbedrijf , maar hoeveel werk voor Zeewoldenaren leverde al die verkopen nu eigenlijk op ?

En als het tegenzit ook nog een crematorium met een verbrandingsoven voor 500- 800 mensen per jaar.

In Zeewolde zijn ca 11.250 arbeidsplaatsen beschikbaar bij het gevestigde bedrijfsleven.

8250 daarvan is nu zgn. inkomende pendel en slechts 3000 Zeewoldenaren vinden hier en in de directe regio hun baan. Dat zijn er maar 100 meer dan in 2012.

De inkomende pendel neemt als gevolg van deze laag betaalde arbeid steeds sterker  toe.

Passende werkgelegenheid in Zeewolde is ingeruild voor laag betaald werk.

Een artikel in Elsevier nr.2-2018  kenschetste Zeewolde als “het Krakau aan het Wolderwijd.”

De burgemeester roept op tot de bouw van een 2e “Polenhotel” .

Het College van B&W ondersteunt  initiatieven hiervoor.

“Vanwege de sterke economische groei” .

Registratie waar de 600 arbeidsmigranten van het huidige “Polenhotel” werken zijn er niet. Een registratiesysteem is er niet. De uitbater en de uitzendorganisaties garandeerden dat er onder het nieuwe regiem, er wekelijkse registraties  naar de gemeente Zeewolde zouden plaats vinden . Nooit gebeurd en dus strijdig met de verleende vergunning.

De  uitspaak van de rechtbank Midden Nederland van 2016 volgt hier nog.

Het “Polenhotel” is verworden tot een regionaal opvangcentrum , zonder enige registratie, zonder enige verslaglegging. Het bewijs ligt op straat.

Eerder onderzoek wees uit , dat nog steeds tenminste 400 van deze tenminste 600 ( maar vast meer)arbeidsmigranten buiten de gemeentegrens van Zeewolde werkzaam zijn. We worden dus anno januari 2018 nog elke dag bedrogen en voorgelogen !

De krijtjes zijn even op. Wordt vervolgd.

Sipke Veenstra

 

 

 

 

Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Voel je vrij om deze informatie te delen

1 reactie op “Krieties , deel 2

  1. En de rest van alle Poolse arbeidsmigranten wonen gewoon op Buitenplaats Horsterwold. Hoezo handhaven? Ze worden met open armen ontvangen door gemeente Zeewolde en alle ambtenaren.

    Maar eerst worden de huiseigenaren door BOA’s en door gemeente Zeewolde ingehuurde MB-Allers weggepest zodat er zo veel mogelijk Poolse arbeidsmigranten binnen gehaald kunnen worden.

    #vandroomtotdrama dat is het!! Hoezo Deep Democracy #winnieprins. Er is nog heel wat werk aan de winkel als de politiek en met name #leefbaarzeewolde en de ambtenarij 180 graden moet draaien….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *