Herrie in het Bergkwartier-deel 5 , de stadsverwarming.

In het Bergkwartier  zijn, los van de ondermaatse kwaliteit van het bouwterrein , tenminste 2 zaken fundamenteel mis.

A:  Regenwater hoort in de sloot en niet in de kruipruimte .

B: Er wordt vanaf 2015 op een  zeer onachtzame manier omgegaan met de aanleg van de stadsverwarming, waarbij de belangen van de kopers ernstig worden geschaad.

Bijna alles verdwijnt  onder de grond en onder de fundering en niemand ziet het resultaat.

Foto: Bij deze woningen in het Bergkwartier-laag zijn de leidingen-stadsverwarming  zelfs door de funderingsbalken geboord .

Sinds jaar en dag krijgt elke woning in Flevoland een individuele en toegankelijke aansluiting op de nutsbedrijven. ( stadsverwarming,elektra,water, gas, telefoon enz.)Deze manier van een gekoppelde leiding voor de stadsverwarming is beslist goedkoper in aanleg , maar je moet je serieus afvragen in wiens voordeel dit dan is.

Het risico bij storingen (b.v bij de buren) en andere hinder is echter opeens voor alle “gekoppelde “bewoners .

Blijkbaar hebben de hoge aansluitkosten op deze stadsverwarming , afhankelijk van de lengte al snel € 5000,– tot € 8000,– per woning en de slechte terreinomstandigheden bij de aanleg ,waardoor er b.v. extra bemaling bij de aanleg moest worden toegepast ,de leverancier er toe gebracht om het 30 jarige contract met de gemeente Zeewolde opnieuw uit te onderhandelen. Er bestaat een aansluitplicht op het systeem.

De gemeente is wel degelijk partij in deze , maar zwijgt . Ook over de hogere aansluitkosten , welke per 1 juli 2016 met € 1000, – per woning zijn verhoogd Deze hogere aansluitkosten zijn ook een gevolg van de lagere woningbouwprognoses 2010-2016. Hierdoor is minder warmte afgenomen , dan geprognotiseerd.

In tegenstelling tot eerdere mooie praatjes en prognoses werden er in het Bergkwartier-laag in de periode 2010-2016 maar ca 250 woningen gebouwd. ( ze zijn geteld)

Stadsverwarming is in gebruik veel duurder dan verwarming met b.v gas en het netto bio-rendement is bijzonder laag . En het product is alleen rendabel dankzij forse overheidssubsidies voor de producent. Vergelijkbaar met windenergie(op land).

Voorbeeld van gekoppelde stadsverwarming voor 6 rijwoningen, verzamelleiding  in de kruipruimte woningen Bergkwartier-laag.

Goedkoper , maar onbereikbaar voor onderhoud en calamiteiten.

Regenwater in de kruipruimte Bergkwartier -hoog  

Links op de foto, de gekoppelde leidingen van de stadsverwarming in combinatie met een vol gelopen kruipruimte met regenwater.

Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Voel je vrij om deze informatie te delen

1 reactie op “Herrie in het Bergkwartier-deel 5 , de stadsverwarming.

  1. Waarom is het gebruik van de stadsverwarming zo duur (hoe duur?) als de leveranciers veel subsidie krijgen?
    Is er sprake van biomassaverwarming?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *