Fraude bij het Grondbebedrijf .

Het grondbedrijf van de gemeente Zeewolde is opnieuw betrapt op fraude met een vergunning.

Dit keer gaat het om fraude met een door de Raad van State -geschorste -ontgrondingsvergunning aan de Ossenkampweg in Zeewolde.

Tegen de ontgronding zijn bezwaren ingediend omdat geen onderzoek is verricht naar de economische gevolgen van die ontgronding voor de bewoners en de omliggende bedrijven.

De bezwaren richten zich dus niet tegen de nieuwbouwplannen .

En omdat de ontgronding -van 70 cm-zeer nadelig is voor toekomstige bewoners Eilandenrijk vanwege de slechte tot zeer slechte waterdoorlatendheid van de resterende kleigrond.

Die waterdoorlatendheid is zo slecht , dat bij een bui van 30 mm, het 33 dagen duurt voordat het water is weggezakt in de grond . Op een dergelijke bouwterrein is geen(tuin) beplanting mogelijk. Kortom, de bouwkavels zijn niet bouwrijp, zoals wettelijke verplicht.

De vergunning is op 8 augustus door de Raad van State in kort geding geschorst .

Vanwege nader -deskundigen- onderzoek naar de maatschappelijke gevolgen voor de bewoners en naar de economische gevolgen voor de omliggende akkerbouwers.

In het geschil moet de Raad van State in de zogenaamde bodemprocedure uitspraak doen. Een datum daarvoor is nog niet bekend.

De gemeente Zeewolde is ondanks het verbod van de Raad van State om te ontgronden , toch op grote schaal begonnen met het afgraven van het gebied van 210.000 m2

Dit graafwerk is op 2 november gestaakt , maar in december is de gemeente ondanks het verbod opnieuw begonnen met ontgronden . Zij acht zich dus boven de wet.

De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi-en Vechtstreek , verantwoordelijke voor handhaving van de vergunningen , is blijkbaar niet van plan om in te grijpen.

De gemeente fraudeert zowel met de aard en de omvang van de ontgronding.

Zo beweert de gemeente dat er sprake is van  grondverbetering voor de toekomstige bewoners , maar laboratoriumonderzoek bewijst het tegendeel !

Slecht tot zeer slecht bouwterrein.

Bovendien wordt er ruim 60.000 m3 meer grond ontgraven dan er is vergund.

De gemeente Zeewolde fraudeerde eerder in 2015/2016 op grote schaal met de ontgrondingsvergunning  voor de aanleg van de Blauwe Diamant en  voor woonbootlokaties langs de Ossenkampweg.

De vergunde hoeveelheid van 110.000 m3 werd hier met meer dan 200.000 m3 overschreden.

Ook toen kneep de Omgevingsdienst Flevoland , de handhaver , beide ogen dicht.

In dit kader moeten we ook het  ontbreken van een bouwvergunning voor het sluizencomplex van € 17.000.000,–in het Havenkwartier  zien.  Dat is pas fraude op grote schaal.

De gemeente Zeewolde lapt de wet aan haar laars , negeert gerechtelijke uitspraken en klopt zich als handhaver op de borst indien het gaat om haar bedrijven en inwoners.

Sipke Veenstra

 

 

Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Voel je vrij om deze informatie te delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *