De Amerikaanse droom van een CDA-wethouder

En toen had Facebook ineens interesse in Zeewolde. Of all places.

Amper vier decennia geleden was het dorp niet veel meer dan een gemeentehuis, een politiebureau en een basisschool tussen het riet, met een weg naar de haven. De eerste Zeewoldenaren waren er pas halverwege de jaren 80 komen wonen. Maar nu had de Amerikaanse techgigant plots haar oog vallen op de saaiste, uh jongste, gemeente van Nederland, om er een gigantisch datacenter neer te plempen.

Wethouder Egge Jan de Jonge (CDA) van Economische Zaken kon het vast bijna niet geloven. Een van de invloedrijkste multinationals ter wereld, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, heeft interesse in bedrijventerrein Trekkersveld 4. Ik stel me voor hoe hij ’s nachts ligt te woelen in zijn bed. En als hij dan toch eventjes indut, droomt hij van Silicon Valley in de Nederlandse polder.

Met Zeewolde als het nieuwe San José.

En misschien wordt hij als dank wel met zijn vrouw en kids uitgenodigd voor een bezoekje aan het hoofdkantoor in Californië. Of nee wacht, hij laat zijn drie koters lekker thuis. Dan kan hij met zijn lief een mooie wijnreis gaan maken door het prachtige glooiende landschap van The Golden State. Een tweede honeymoon.

Eén luttel detail verstoort zijn Amerikaanse droom: zo’n datacenter in je gemeente bouwen, is een asociaal plan. In Nederland is een groot gebrek aan ruimte voor huizen, natuur, landbouw, recreatie, aan alles eigenlijk. Om dan een datacenter ter grootte van 250 voetbalvelden naar ons overvolle landje te halen, is op z’n zachtst gezegd nogal onlogisch. En als je het wat harder stelt, een dikke middelvinger naar onder meer boeren, natuurbeschermers en starters op de woningmarkt.

Bovendien zijn datacenters enorme energieslurpers op ons toch al overbelaste elektriciteitsnet. Een nieuw datacentrum vraagt volgens netbeheerder Alliander al snel evenveel stroom als een stad van 35.000 tot 140.000 inwoners. Ter vergelijking: in Zeewolde wonen zo’n 23.000 mensen.

,,We zijn ervan overtuigd dat Facebook goed is voor Zeewolde, omdat het andersoortige werkgelegenheid naar deze regio brengt”, probeerde de CDA-politicus nog in het journaal. Maar dat was helaas een leugen. Eentje die in het verleden vaker werd gebruikt om de komst van datacenters in de andere Nederlanders gemeentes te rechtvaardigen.

Een datacenter is echter niets meer of minder dan een gigantische hal met servers die meestal vanuit het buitenland worden bestuurd. Wellicht is er nog een handjevol receptionistes of bewakers nodig, of een enkele onderhoudsmonteur. Maar daar blijft het vaak wel bij.

Je krijgt de indruk dat de komst van Facebook voor de wethouder een van de weinige kansen is om zijn baan wat extra glans te geven. Het doet het op een feestje een stuk leuker als je die dag met Facebook hebt gevideobeld dan dat je op de koffie bent geweest bij Bakels Senior, de producent van bakkerijgrondstoffen die in Zeewolde is gevestigd .

Hij hoeft zich echter geen illusies te maken. De reden dat Facebook bij Zeewolde aanklopt, is waarschijnlijk dat het een van de dunbevolktste gemeentes van Nederland is. Of de politiek er al net zo leeg is, weten we donderdag als de raad over het bestemmingsplan stemt.

Bron: De Gelderlander / Arnhem

Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Voel je vrij om deze informatie te delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *