Herrie in het Bergkwartier-deel 2

LuchtfotoPolderwijkOm een wat duidelijker beeld van het geschil tussen de bezwaarmakers en de gemeente Zeewolde te krijgen, volgt hier een korte uiteenzetting van de gang van zaken rond het Bergkwartier in Zeewolde:

Sinds 2010 promoot de gemeente de verkoop van het Bergkwartie-laag en het project Maison Fleurie.

Dit plan aan de Kobalt bestaat uit bouwkavels voor 25 vrijstaande woningen , gebouwd onder architectuur in 4 thema’s :klassiek , modern, expressionistisch en landelijk.

Er zijn inmiddels 8 woningen  gebouwd en een aantal kavels is onder optie.Het project kent veel richtlijnen waar de kopers zich strikt aan dienen de houden.Niet alleen qua architectuur , maar ook op het gebied van parkeren, erfafscheiding , beplanting en talloze andere zaken. Allemaal fraai omschreven in misschien wel 1000 uitgedeelde  verkoopbrochures met tekeningen van bouwkavels en de bijbehorende omgeving.

Deze bouwkavels grenzen  aan een 25-30 m1 brede groene zone tussen het Bergkwartier Hoog en Laag. De groene zone is nu nog ingericht als zgn. wadi , welke dient als opvang voor regenwater van het Bergkwartier-hoog en moet nog met “groen”worden ingericht.

schermafbeelding-2016-06-08-om-14-09-43Bron foto: samenbouweninzeewolde.nl

De uitgebreide voorschriften bij de bouwkavels zijn voorzien van detailtekeningen , zodat kopers goed weten waar ze zich aan moeten houden.

Er staat echter ook een detailtekening in , waar de gemeente Zeewolde zelf voor moet   zorgen dat het wordt uitgevoerd , namelijk het handhaven van het hoogteverschil tussen Bergkwartier-laag en Bergkwartier-hoog ; 75 cm.

img_2909

Schaal ca 1:100

Detail uit dokument Maison Fleurie , uitleg bij profiel  : -2.00 m – 2.75 m = 75 cm hoogte verschil. Dat hoogteverschil is nu plaatselijk gewijzigd naar 280 cm.

img_2923

Blauw =aangepast ligging woonstraat Keutenberg

In” blauw ” de situatie , zoals deze volgens plan behoord te worden gemaakt , het wegtrace van de Keutenberg  moet daarvoor nu 12 m1 om. In licht bruin/bruin , de plannen zoals ‘ de heren” het later bedachten . Wij hebben de verantwoordelijke  ambtenaren vanaf  eind mei , bijna dagelijks op hun fouten gewezen , maar zij zijn  onverstoorbaar doorgegaan met de aanleg van de ondergrondse infra.

Bewoners van andere straten in het Bergkwartier hebben op basis van de oorspronkelijke gemeentelijke plannen er ook hun woning  gekocht .

Zij mochten ook rekenen  op een verantwoorde ruimtelijke ordening , die feitelijk 6 jaar lang en op alle woonbeurzen zo is gepresenteerd.

Elke negatieve inbreuk op die woonomgeving zorgt namelijk  voor vertraging in de verkoop van de resterende bouwkavels met  nadelige gevolgen als extra overlast,  slecht onderhoud enz. De buurtbewoners van het Bergkwartier-laag hebben vanaf 2010 inmiddels wel genoeg negatieve ervaringen daarmee  opgedaan.

De gemeente huldigt nog steeds de stelling , dat zij het  Bergkwartier-hoog  (uitwerkingsplan)naar eigen goeddunken met bouwplannen van projectontwikkelaars kan invullen. Alle eerdere plannen ten spijt en inspraak of bezwaar zijn daarbij volgens haar niet aan de orde.

Zij vergeet echter, dat daarvoor eerst een onherroepelijk uitwerkingsplan noodzakelijk is. En dat ontbreekt , vanwege de bezwaren op de onderdelen hoogte en afstand tegen dat plan.

De bezwaarmakers volgen daarbij de wettelijke procedure van bezwaar en beroep , die  voor elke Nederlander daarvoor bestaat.Niks meer en niks minder.En ondertussen werken ze ook nog hard aan een aanvaardbare oplossing . Zij moeten er namelijk ook nog wonen.

Wat in de hele procedure ook ontbreekt is een omgevingsvergunning voor het bouwrijpmaken van het gebied. Wat ook ontbreekt is het uitwerkingsplan /vergunning voor de aanleg van plangebied B , maar wat inmiddels wel met alle risico’s voor de gemeente , eveneens bouwrijp is gemaakt.

De bezwaarmakers zijn volstrekt niet tegen de bouw van woningen in het Bergkwartier-hoog . In het geheel niet !

Sterker nog , zij kozen er bewust voor om daar te gaan wonen waar ze nu wonen maar verlangen wel , dat de gemeente Zeewolde de eerder met hen contractueel overeengekomen verkopen nakomt. Daarbij horen hoogte en afstand , zoals beschreven.

Bestemmingsplannen ,verkoopcontracten ,tekeningen , publicaties, presentaties en showborden kunnen daarom niet in de kachel, alsof ze nooit hebben  bestaan.

Het grondbedrijf van de gemeente Zeewolde plakt zich in deze kwestie  een enorm brevet van onvermogen op , door in een maagdelijk gebied ruzie te krijgen met werkelijk alle betrokken partijen .

Niet alleen de huidige bewoners , maar ook nieuwe kopers , bouwers en projectontwikkelaars , allemaal maken ze extra kosten en lijden zij daarmee schade als gevolg van een overijverig grondbedrijf , dat goede sier wil maken door binnen het plangebied meer m2 terrein te verkopen dan er feitelijk is.

Voor het hele Bergkwartier-hoog  gaat het om een strook van 500 m1x 8 m1=ca 4000 m2 “extra” bouwterrein.

De “extra” ophoging wordt ook nog een dure grap voor de gemeente Zeewolde , want elke m3 bouwstof/grond moet  “elders “worden aangekocht en aangevoerd. Zeewolde beschikt zelf niet meer over grond als ophoogmateriaal en moet er op zijn minst een groot gat voor graven. Het is daarom ook veel voordeliger om op een lager niveau het bouwterrein te ontwikkelen. Het terrein heeft een oppervlakte van ca 100.000 m2 . Daar  40 cm op besparen = 40.000m3 bouwstof ofwel € 400.000,–

Er is in deze situatie ook geen sprake van een misverstand , want de betrokken ambtenaren zijn tevens verantwoordelijk voor de verkoop van de bouwkavels in het Bergkwartier-laag. Van vergissen kan daarom geen sprake zijn.

De schuld ligt zeker ook niet bij de oorspronkelijke plannenmakers , zij leverden goed werk , de schuld ligt ook niet bij het adviesburo dat de uitwerking voor het bouwrijpmaken maakte , nee de schuld ligt bij de verantwoordelijke mannen van het grondbedrijf  , die er “zelf nog eens kritisch naar keken” zoals ik uit hun mond optekende. Het terrein moest simpelweg nog meer geld voor ze opleveren.

De afgelopen weken werkten adviseurs en bewoners hard aan een verantwoorde oplossing , maar er bestaat bij hen een verschrikkelijk gebrek aan vertrouwen richting gemeente , geloof en blauwe ogen zijn daarbij allang niet meer voldoende.

 

 

Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Voel je vrij om deze informatie te delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *